Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek a múltból
  2023-12-20 20:30:43, szerda
 
 




ÉRDEKESSÉGEK A MÚLTBÓL








A FEKETE SEREG FELOSZLATÁSA


A fekete sereg

A fekete sereg, Mátyás király zsoldoshadserege, a korszak egyik legjobb és legelismertebb serege volt. Az elnevezés csak a király halála után jelent meg, amely talán a vállukon átvetett fekete szalag miatt lehetett, de akár a fekete páncél is szóba jöhetett vagy a címerállat, a fekete holló is.

A sereg létszáma természetesen hullámzó volt, hiszen háború esetén a király újabb csapatokat fogadott fel. A bécsújhelyi seregszemlén, 1487-ben, húszezer lovas és nyolcezer gyalogos diszelgett, amely persze a seregnek csak egy része volt, viszont a díszelgők között is voltak ideiglenes katonák.

A nehéz- és könnyűlovasság valamint a gyalogság létszáma közel azonos lehetett, s a végvári csapatokon kívül 3-5 ezer katona fegyvernemenként, azaz talán 10-15 ezer katona volt összesen.

A sereg feloszlatása

Az összes katonák száma akár 90 ezer fő lehetett, de ez persze szinte sohasem volt egy helyen jelen, felük-harmaduk volt egyszerre hadra fogható. A nekik fizetett zsold jelentős tétel volt a kiadások között, de az elszállásolás és olykor a dúlások költségei sem voltak elhanyagolhatóak.

A társaság igazán nemzetközi volt, s a csehek, lengyelek és németek mellett megejelentek a kor legkiválóbb gyalogosai, a svájciak is. Az ő egyik legismertebb kapitányuk volt Hans con Hallwyl, aki szintén állt magyar szolgálatban is egy ideig. Az éppen kialakuló huszárság főként szerbekből, magyarokból és moldvaiakból állt, míg a tüzérség német és cseh katonákból állt.

Persze a katonáknak beszélgetniük is kellett, így kialakult egy “konyhalatin", amit szinte mindenki megértett.

Mátyás halála után a fekete sereg nem követte a király kérését, így nem Corvin János, hanem a bárók oldalára állt. Ennek nagy szerepe volt abban, hogy Corvin János végül nem lett magyar király, de a sereg sem sokáig maradt egyben.

A Mátyástól klasszisokkal kevésbé sikeres II. Ulászló nem tudott zsoldot fizetni, így a sereg egy része átállt a Habsburg Miksa vezette seregbe, mások pedig abbahagyták a katonáskodást.

Többeket a délvidékre küldtek a török ellen hadakozni, de zsoldot ott sem fizettek, így a zsoldosok raboltak és fosztogattak a harcok helyett. Végül Kinizsi Pál verte szét őket királyi engedéllyel vagy inkább kérésre.

A Mátyást követő II. Ulászló hivatalosan 1493. január 3-án oszlatta föl a hajdan híres sereget, de azért még hónapokig folytak kisebb-nagyobb harcok ellenük.


Kapcsolódó posztok
Miért Kolozsvárott született Mátyás király?
Hunyadi Mátyás - amikor a Duna jegén választottak királyt
Mátyás első feleségének a halála
Mátyás megkoronázása a Szent Koronával
Hunyadi Mátyás király apósa - aki kegyetlen gyilkos is tudott lenni
Mátyás király második esküvője
Mátyás király halála

Link








A HÍRES-HÍRHEDT KALIFORNIAI ARANYLÁZ


Amikor az 1800-as évek közepén egy férfi és egyik munkása aranyat találtak a férfi erődje melletti folyóban, elöntötte őket a rémület, ugyanis tudták, hogyha a felfedezésnek híre megy, az erődjét keresztül-kasul fel fogják túrni a területre érkező aranybányászok. Ezért megpróbálták eltitkolni felfedezésüket, ám egy titok ritkán marad titok: amint egyesek megneszelték, hogy az erőd környékén aranylelőhelyek találhatóak, kincsvadászok százai, ezrei, majd százezrei lepték el a környéket.
Ez volt a híres-hírhedt kaliforniai aranyláz.
Hogyan zajlott az esemény? Hányan érkeztek meggazdagodás reményében Kaliforniába? És tényleg meggazdagodtak a területet ellepő aranybányászok? Milyen hatással volt ez a népességrobbanás a bűnözésre és a gazdaságra? És hogyan élték meg mindezt az évszázadok óta ott élő kaliforniai őslakos törzsek?
A videóból kiderül!

A HÍRES-HÍRHEDT KALIFORNIAI ARANYLÁZ teljes története

Link








A KÖZÉPKORI ŰRHAJÓZÁS


Van Hu egy kínai feltaláló volt, a Ming-dinasztia egyik tisztségviselője.
Az 1500-as évek körül élt, munkásságát kínai írnokok feljegyzései és legendái örökítették meg.

Van Hu találmánya
A tudós egy speciális rakétaszéket készített, amelyek aljára rakétákat erősített, szám szerint 47 darabot.
A rakéták lefelé - a föld felé - néztek, majd egyszerre be kellett gyújtani őket.
A fellövés napján Van Hu felmászott a székbe, majd a 47 szolgálójával begyújtatta a rakétákat, majd a szolgálók fedezékbe menekültek.
Ezt követően egy hatalmas robbanás történt. Sem Van Hu-t, sem a széket soha többé nem látták.
Valószínűleg a rakéták láncreakciója során felszabaduló energia porrá égette a feltalálót a szerkezettel együtt, azonban a kínai mondák szerint a tudós feljutott az égbe-

Emlékezete
Ugyan Van Hu története a kínai közéletbe beivódott, felénk igencsak keveset hallani róla. Viszont kétség sem férhet hozzá, hogy a feljegyzések szerint ő a történelem első tudósa (asztronautája), aki űrutazással próbálkozott.
Tiszteletére nevezik a Hold egyik kráterét Wan-Hoo kráternek.
Érdekesség, hogy a MythBusters nevű sorozatban megkísérelték a szerkezetet reprodukálni, és az Van Hu eredeti koncepciójához hasonlóan felrobbant.

Forrás: wikipedia.org







A KÍNAI DINASZTIA


A kínai Csing-dinasztia 1790-ben 14,7millió km² területű birodalommal rendelkezett, aminek köszönhetően a 19. század elejére a Föld lakosságának ~36%-a, vagyis minden harmadik ember a fennhatóságuk alá tartozott.







A MAGYAR KIRÁLYI HONVÉDSÉG 1941. ÉVI HADMŰVELETEI UKRAJNÁBAN


A Kárpát-csoport mozgósított alakulatai június 30-ára érték el menetkészültségüket, s igyekeztek mielőbb felzárkózni a határra. Harctevékenységük megkezdése a német hadvezetés számára egyre inkább szükségessé vált, a Dél Hadseregcsoport hadseregeinek hadműveletei ugyanis lassan bontakoztak ki, s a 17. hadsereg jobb szárnyának megtámogatása immáron sürgős lett. Bár a Kárpát-csoport támadása csak július 1-jén indult meg, a 8. határvadász-dandár parancsnokának, Rakovszky György vezérőrnagynak határvadász, hegyi, illetve kerékpáros zászlóaljakból álló csoportja a határt átlépve már június 27-én harcban állt a szovjet határvédelmi erőkkel. A keleti hadszíntér első magyar hősi halottai a 10. határvadász-zászlóaljnak a Wyszkow környéki magaslatokon június 29-én elesett honvédjei voltak.

A Kárpát-csoport első feladata - a német 17. hadsereg tehermentesítése és a Dnyeszter vonalának mielőbbi elérése érdekében - a Delatyn, Kolomea és Stanislaw által határolt galíciai terület birtokbavétele volt. A határon átkelő csapatok nem ütköztek ellenállásba. A szovjet alakulatok a Tatárhágó körzetét teljesen kiürítették és robbantásokkal, valamint a ,,felperzselt föld" gyakorlatát alkalmazva igyekeztek késleltetni a Kárpát-csoport előrenyomulását. Miután a magyar harccsoport nem rendelkezett elegendő műszaki erővel, a reá rótt azon feladatot, hogy üldözze a szovjeteket a Dnyeszterig, s a folyó túloldalán hídfőket vegyen birtokba, kénytelen volt teljes egészében a 2. gépkocsizó dandárára bízni. Az első hadműveleti szakasz - elenyésző veszteségekkel járó - kisebb csatározásait, kolomeai és horodenkai helységharcait ennél fogva a 2. gépkocsizó dandár, s részben az 1. hegyidandár alakulatai vívták meg. A gépkocsizó lövészzászlóaljak már 1941. július 6-án kiértek a Dnyeszterhez, s átkelve a folyón, 10-ére birtokba vették Kamenec Podolskot. A Kárpát-csoport zöme csak 8-án jutott el a Dnyeszterig. Július 9-én jelentős változások történtek a magyar csapatok alárendeltségében és kitűzött feladatainak tekintetében. A gyorshadtest, Miklós Béla vezérőrnagy vezetésével közvetlenül a Dél Hadseregcsoport parancsnoksága alá lépett és korlátlan alkalmazásra a német szárazföldi haderőnek engedték át. A Kárpát-csoport parancsnoksága, mint területi és katonai közigazgatási pa-rancsnokság pedig maradt egyelőre az országhatár és a gyorshadtest hátsó körzetei közötti megszállott területen. Alárendeltségébe az 1. hegyidandár és a 8. határvadász-dandár alakulatai kerültek, melyeknek a szétszóródott kisebb szovjet csapatok megsemmisítése és a közbiztonság helyreállítása lett a feladata. Ezen alakulatok jelentették az első magyar megszálló erőket Ukrajnában.

A továbbra is harcoló seregtestként alkalmazott gyorshadtest először a Dél Hadseregcsoport azon nagyszabású átkaroló hadműveletében vett részt, mely a Dnyesztertől nyugatra csoportosuló nagyobb szovjet erők elvágását és megsemmisítését célozta. A hadműveletet nem sikerült teljes mértékben végrehajtani. A német 1. páncéloscsoport támadása Kijev előtt megfeneklett és csak délkeleti irányban jutott előre, ugyanakkor a déli irányból támadó német 11., illetve a román 3. és 4. hadsereg előretörése sem volt folyamatos. A szovjet Délnyugati Front erőinek bekerítése ennélfogva Vinnyica térsége helyett keletebbre valósult meg. Az arcból támadó német 17. hadseregnek azonban sikerült teljesíteni feladatát, s július 16. és 18. között áttörte a régi, részben már leszerelt erődrendszert, az úgynevezett Sztálin-vonalat. Ennek következtében e hadsereg parancsnoksága mindent elkövetett, hogy a keletkezett réseken minél több seregtestet vonjon előre. Ebben nagy segítségére voltak a gyorshadtest alakulatai. A Bug folyó közelébe eljutott és ott bekerített német 101. köny-nyűgyalog-hadosztály az 1. gépkocsizó dandár sikeres előrenyomulásának köszönhetően menekült meg a megsemmisüléstől, a 2. gépkocsizó dandár pedig Sargorodnál, majd Spikovnál erős szovjet ellenlökéseket hárított el.

A gyorshadtest július 23. után is a zömével a Bugon átkelt német 17. hadsereget támogatta. A Bugtól délre csoportosulva délkeleti irányba kellett előretörnie, hogy a Bersad - Gajvoron vonal, valamint a Bug folyó kanyarulata között elhelyezkedő ellenséges erőket bekerítse és megsemmisítse. Ezen előretörés közben 2. gépkocsizó dandárját július 27-én Trosztjanec és Gordijevka helységektől délre erős szovjet ellentámadás érte, mely a felázott utakon még csak kibontakozásban lévő zászlóaljakat teljesen váratlanul érte. Már déli irányból bekerítés fenyegette az alakulatot, mikor a 11. harckocsi-, a 2. felderítő- és az 1. lovas páncélos-zászlóaljak bevetésével - az eddigieket meghaladó súlyos veszteségek (egyebek mellett 86 hősi halott) árán - sikerült a helyzeten úrrá lenni.

A délkeleti irányban előretörő gyorshadtestbeli alakulatok ezt követően a Bug folyó kanyarulatáig eljutva körülbelül 2000 hadifoglyot ejtettek, jelentős fegyverzetet és egyéb hadianyagot zsákmányoltak. A folyón való átkelésük után augusztus 2-án megközelítették Pervomajszkot, amely előtt kemény ellenállásba ütköztek. A szovjet 6. és 12. hadsereg csapatainak egy része még a város eleste előtt visszavonult, a többi ellenséges seregtest azonban az elkésve engedélyezett visszavonulás miatt Umanynál az északnyugat felől átkaroló német 1. páncéloscsoport gyűrűjébe került.

Az umanyi katlanban bekerített szovjet erők nem nyugodtak bele a körülzárásba. Napokon keresztül kétségbeesetten próbálkoztak a kitöréssel. E kitörési vállalkozások egyikét Golovanevszk irányában kísérelték meg, melynek elhárításában a gyorshadtest 1. lovasdandárjának döntő szerepe volt. Merész László tartalékos zászlós Csaba páncélgépkocsikkal felszerelt szakasza augusztus 6-i meglepetésszerű rajtaütése során nemcsak a körülzárt szovjet 6. hadsereg kitörési kísérletét fedezte fel, hanem a támadásra szétbontakozó kisebb szovjet lovassági és gépkocsizó lövészcsapatoknak is veszteségeket okozott.

A csapatokat már a kezdeti igénybevétel is nagymértékben kifárasztotta, s a felszerelés műszaki állapota is leromlott. Miklós Béla vezérőrnagy augusztus 3-i jelentésében a következőket állapította meg: ,,A gépkocsianyag karbantartására kellene 8-10 nap. Hadműveleti szünetet, pihenést anyagkarbantartás és az utánszállítás felzárkózása miatt kértem... A kerékpárosok szíve, tüdeje tönkre van. 32 napja pihenő nélkül tart az előrenyomulás. A kerékpár- és a gépkocsianyag gyökeres javításra szorul. A pótlást és a vonatot be kell várni, mert 200 kilométerre elnyúlva hátul van." Makray Sándor alezredes, a Dél Hadseregcsoport parancsnokságához vezényelt összekötő tiszt augusztus 2-i jelentésében jelentős német veszteségekről számolt be, s semmiképpen sem javasolta a gyorshadtest pihentetését, s kivonását a további harcokból. Szerinte ebben az esetben ,,végérvényesen szeretett szomszédaink nívójára kerülnénk megítélés szempontjából."

Az umanyi ütközet befejeztével a Dél Hadseregcsoport hadműveletei továbbra is a délkeleti irányban folytatódtak. A Dnyeper felé előretörő német csapatok célja az volt, hogy a 23szárnyaira és a hátába indított támadásokkal szétverjék a szovjet Déli Front csapatait. A gyorshadtest a német 1. páncéloscsoport alárendeltségébe került. Feladata az volt, hogy a Bug és az Ingul folyók közötti területen támadva, mielőbb érje el Nyikolajev városát, és ezzel akadályozza meg a német és román seregtestek által délkelet felé szorított ellenségnek a Bug folyón át való kitörését. A gyorshadtest Nyikolajevnél - első alkalommal a hadjárat során - teljes állományával került bevetésre. A német 16. páncéloshadosztállyal közösen, négy napig tartó súlyos harcok után augusztus 16-ára sikerült elfoglalniuk a várost. A szovjet Déli, illetve Délnyugati Front csapatai azonban ezúttal megmenekültek a bekerítés elől, s Lembergtől a torkolatig a Dnyeper védelmére rendezkedtek be.

A korábbi történelmi korszakok ütközeteit jellemző emlékezetes lovasrohamok a második világháború alatt csak elvétve fordultak elő. A magyar lovasság utolsó efféle harctevékenységét jelentette az a nevezetes esemény is, amelyet augusztus 15-én a Nyikolajev városának elfoglalására, s az ott védekező szovjet egységek bekerítésére előrenyomuló német és magyar seregtesteket biztosító 4. huszárezred katonái hajtották végre. Feladatuk az volt, hogy az Ingul patak mentén tevékenykedő 1. lovasdandárbeli alakulatok mögött, keleti irányban való biztosítás mellett a német 16. páncéloshadosztály 79. gépkocsizó lövészezrede oldalába, illetve hátába került, bekeríteni szándékozott szovjet erőket derítsék fel, s egy délnyugati irányú előrenyomulással szórják szét. A huszárezred elsőként egy felderítőosztagát, majd két harccsoportban valamennyi kötelékét harcba vetette. Az emlékezetes lovasroham Mikecz Kálmán őrnagy harccsoportjához fűződik. A harccsoportnak a Nyikolajevbe tartó vasútvonaltól nyugatra eső területen, Mihajlovka, Grejga irányában kellett előretörnie, el kellett foglalnia a vasútvonaltól négy kilométerre nyugatra húzódó terepszakaszt, hogy ezzel megakadályozza a szovjet csapatok esetleges északkeleti irányban történő kitörését. A huszárkötelékek nyílt, áttekinthető terepen, állandó ellenséges tüzérségi tűz közepette, lángoló gabonatáblák között, tikkasztó hőségben bocsátkoztak harcba. Lovasrohamukra egy német szemtanú, háború utáni memoárjában - kissé eltúlozva - az alábbiakban emlékezett vissza: ,,... Ismét kemény harcban álltunk a kétségbeesetten védekező ellenséggel, aki egy magas vasúti töltés mellett ásta be magát. Már négyszer rohamoztunk, és mind a négyszer visszavertek bennünket. A zászlóaljparancsnok káromkodott, a századparancsnokok azonban tehetetlenek voltak. Ekkor a tüzérségi támogatás helyett, amit számtalanszor kértünk, egy magyar huszárezred jelent meg a színen. Nevettünk. Mi az ördögöt akarnak ezek itt a kecses, elegáns lovaikkal? Egyszerre megdermedtünk: ezek a magyarok megbolondultak! Lovasszázad lovasszázad után közeledett. Parancsszó harsant. A bronzbarnára sült, karcsú lovasok szinte odanőttek a nyereghez. Fénylő aranyparolis ezredesük (sic!) kirántotta kardját. Négy-öt könnyű páncélkocsi vágódott ki a szárnyakra, az ezred pedig a délutáni napban villogó kardokkal végigvágtázott a széles síkságon. Seydlitz rohamozhatott így valaha. Minden óvatosságról megfeledkezve kimásztunk az állásainkból. Olyan volt az egész, mint egy nagyszerű lovasfilm! Eldördültek az első lövések, aztán mind ritkábbak lettek. Kimeredő szemmel, hitetlenkedve néztük, ahogy a szovjet ezred, amely eddig elkeseredett elszántsággal verte vissza támadásainkat, most megfordul, és pánikszerűen otthagyja állásait. A diadalmas magyarok pedig maguk előtt űzték az oroszt, és csillogó szablyájukkal aprították őket. A huszárkard, úgy látszik, egy kicsit sok volt az orosz muzsik idegeinek! Most az egyszer az ősi fegyver győzedelmeskedett a modern felszerelésen..."

A nyikolajevi ütközetet követően - az erősen leromlott fegyverzetű és felszerelésű - gyorshadtestre még nehezebb feladatok vártak. A Dnyeper folyó keleti irányban előreugró nagy kanyarulatának dnyepropetrovszk-zaporozsjei szakaszát kellett augusztus 30-tól több héten keresztül tartania. Eredményes folyamvédelmén múlott az egyrészt déli irányban az Azovi-tenger felé, másrészt észak felé Harkov irányában folytatott nagy német átkaroló hadművelet sikere.

A kijelölt 200 kilométer kiterjedésű folyamszakasz védelme komoly erőfeszítéseket követelt a gyorshadtest alakulataitól, hiszen az általában két-három kilométer széles Dnyeper a zaporozsjei duzzasztógát ellenség általi felrobbantása következtében erősen leapadt, s több helyen átgázolhatóvá vált. A szükséges védőerő hiányában támpontszerűen megszállt folyamszakasz leginkább veszélyeztetett pontja a zaporozsjei sziget volt, melyet a szembenálló, s túlerőben levő szovjet csapatok kezdettől fogva állandó tüzérségi és aknavetőtűz alatt tartottak, s a folyón könnyedén átkelve több ízben támadtak. E támadások szeptember 5-ére már kritikus helyzetet teremtettek, s a nagy veszteségek, a folyton növekvő ellenséges nyomás, s a sziget közepén történt betörés a védőkörlet parancsnokságát a sziget feladására kényszerítette. A 2. gépkocsizó dandárnak a szigetet megszállva tartó két zászlóalja öt nap alatt 600 fő véres veszteséget (elesett, megsebesült, fogságba esett) szenvedett. Felderítő vállalkozásaik nyomán a szovjetek egyre inkább rájöttek, hogy a nagy térben milyen kevés a védőerő, s a széles arcvonalon mind több helyen indítottak vállalkozást század, néha zászlóalj erőben.

A gyorshadtestre nehezedő nyomás csak szeptember közepe után enyhült. A német 1. és 2. páncéloscsoport ugyanis sikeres bekerítő hadművelete során körülzárta a szovjet Délnyugati Front hadseregeit. A szovjet csapatok Kijev késedelmes feladása miatt hátrányos helyzetbe kerültek. A szeptember végi kijevi ütközet befejezése után az 1. páncéloscsoport fokozatosan felgöngyölítette a Dnyeper menti szovjet védelmet.

A magyar politikai és katonai vezetés időközben az elhúzódó Szovjetunió-beli hadműveletekre, a román hadsereg dél-erdélyi erőösszevonásaira és a gyorshadtest leromlott állapotára való tekintettel a magyar csapatok keleti hadszíntérről történő kivonásán munkálkodott. Kétségtelenné vált, hogy utánpótlás híján a hazai viszonylatban legértékesebbnek számító gyorshadtestet csak a hadműveleti területről történő kivonással és hazaszállítással lehet megmenteni a teljes felmorzsolódástól. A német és a magyar politikai és katonai vezetés 1941. szeptember 7-10-i tárgyalásai, majd Szombathelyi Ferenc vezérezredesnek, a Honvéd Vezérkar főnökének október végi németországi megbeszélései során a leharcolt seregtest mielőbbi hazahozatalában ugyan sikerült megegyezni, ellentételként november elejétől azonban négy, majd további két (ebből csak egy került ki) gyalogdandárt kellett megszálló feladatok ellátásra Ukrajnába kiküldeni.

A gyorshadtest lovasdandár részeit a védelmi feladat befejeztével kivonták, és október 10-től vasúti szállítással hazakerülhettek. A hadtest többi része a német 17. hadsereg kötelékében Izjum irányában előretörve viszont még több kilométert megtéve egészen a Donyecig jutott el. A folyót elérve az alaposan leharcolt seregtest számára véget értek az ukrajnai hadműveletek. A német és magyar katonai vezetés megállapodása értelmében a csapatok felváltása november 6-án, hazaszállítása pedig november 24-én vette kezdetét. A gyalogmenetben érkezők december első felében, a vasúton szállítottak december végén, január elején kerültek haza.

A hadműveletek négy hónapja alatt a gyorshadtest 2000 kilométer mélyen nyomult be Szovjetunió déli területére. A harcok során 3730 főnyi véres veszteséget (elesett, megsebesült, hadifogságba esett) szenvedett, és további 830 fő 24pedig súlyos betegen került haza. A harccselekmények során, de legfőképpen a mostoha út- és időjárási viszonyok közepette végrehajtott gyorsított menetek alatt jelentős anyagi veszteségek érték. Kisharckocsijai 100 százalékban, könnyűharckocsijai pedig 80 százalékban semmisültek meg. Elvesztett 30 repülőgépet, 28 különféle tüzérségi löveget és összesen 1200 páncélozott és egyéb gépjárművet.

A gyorshadtest létszáma és felszereltsége miatt nem lehetett döntő hatással a hadműveletek alakulására. Csapatai - kiképzési hiányosságaik, haditapasztalatokban való járatlanságuk, valamint szervezési és felszerelési fogyatékosságaik ellenére - azonban teljesítették a számukra kitűzött részfeladatokat.

Kép: A magyar Gyorshadtest katonái biciklijük társaságában, Ukrajna, 1941.







A TATÁRJÁRÁS, AMIKOR TÖNKRE VERTÜK A BETOLAKODÓKAT - MÁSODIK TATÁRJÁRÁS


1285-ben újra betörtek a tatárok, ám ekkor nekik kellett menekülőre fogniuk. Erről szól az Elfelejtett diadalok.

Érdekes, hogy az általános vagy középiskolai történelemórákon kevés szó esik a második tatárjárásról (én magam is csak egyetemista koromban hallottam róla először), pedig szerintem rendkívül látókörtágító lehetne.
Ha másért nem, legalább azért, mert elég szemléletes példája annak, hogy miként tud egy uralkodó tanulni a hibáiból és a megfelelő intézkedésekkel idővel a legyőzhetetlennek tűnő fenyegetés fölé kerekedni. Illetve remekül mutatja az alkalmazkodás és a fejlődés fontosságát.

A tatárjárás, amikor tönkre vertük a betolakodókat - Második tatárjárás - Videó

Link








AMIKOR A 16 ÉVES KIRÁLY LEGYŐZTE A JÓL FELFEGYVERZETT, PÁNCÉLOS NÉMETEKET - LAJTA MELLÉKI ÜTKÖZET


,,Az Úr letekintett Magyarországra, és adott neki oltalmazót, aki járt erejének nagy voltában. Mert az Úr a királyságot Béla fiának, Gézának adta, akit szűz Szent Cecília napján koronáztak meg, és akinek megfogta kezét, megerősítette, sok népet rendelt alája, és kardja előtt a királyok hátát futamodásra fordította." - írja a Képes Krónika II. Gézáról, aki 1146-ban kiemelkedően fontos honvédő háborút vívott. Erről szól az Elfelejtett diadalok c. sorozat alábbi epizódja.

Amikor a 16 éves király legyőzte a jól felfegyverzett, páncélos németeket - Lajtamelléki ütközet - Videó

Link








A JOHN F. KENNEDY MERÉNYLET REJTÉLYEI


John Fitzgerald Kennedy meggyilkolása

John Fitzgerald Kennedy meggyilkolása, amit gyakran egyszerűen Kennedy-gyilkosságnak vagy dallasi merényletnek hívnak, a Texas állambeli Dallasban történt a beszéd elhangzása után öt hónappal, 1963. november 22-én.

A JOHN F. KENNEDY MERÉNYLET REJTÉLYEI - Videó

Link








A NÜRNBERGI PER


74 éve végezték ki a nürnbergi perben elítélt tíz háborús bűnöst, 1946. október 16.
Martin Bormannt távollétében ítélték halálra, Göring pedig október 15-én öngyilkos lett.
Cikkünkben a kivégzések időrendi sorrendjét követve mutatjuk be az elítéltek utolsó mondatait:

1.Joachim von Ribbentrop, 1938 és 1945 között birodalmi külügyminiszter.
Elsőnek Joachim von Ribbentropot vezették be.
Miután bemondta nevét, az utolsó szó jogán az alábbiakat mondta:
,,Isten óvja Németországot. Utolsó kívánságom, hogy Németország egységét megőrizzék, a Kelet és a Nyugat pedig jusson megértésre."
2. Wilhelm Keitel tábornok, a Wehrmacht főparancsnoka.
“Kérem a Mindenható Istentől, legyen könyörülettel a német nép iránt. Előttem, több mint két millió német katona halt meg hazájáért. Mindent Németországért!"
3. Ernst Kaltenbrunner, A Birodalmi Biztonsági Főhivatal vezetője.
“Szívem egész melegével szerettem népemet és hazámat. Kötelességemet teljesítettem országom törvényei szerint. Sajnálom, hogy Németországot megosztották olyan emberek, akik sohasem voltak katonák és Németországot olyan bűnökbe döntötték, amelyekben sohasem vettem részt. Éljen Németország!"
4. Alfred Rosenbergnek, a nácik főideológusának nem volt mondanivalója.
5. Hans Frank, Lengyelország főkormányzója, a katolikus lelkészhez fordulva köszönetet mondott lelki gondozásáért.
6. Wilhelm Frick birodalmi belügyminiszter, a Cseh-Morva Protektorátus kormányzója.
,,Éljen Németország!"
7. Julius Streicher, újságíró, a zsidóellenes propaganda egyik főszervezője.
A terembe lépve többször teli torokból kiáltotta: ,,Heil Hitler!"
Amikor be kellett mondania nevét, szitkozódni kezdett:
,,Ön úgyis jól tudja, most az Istennel van dolgom."
Majd gyűlölködő pillantásokkal kísérve hozzátette:
“Majd ti is sorra kerültök! Titeket felakasztanak majd a bolsevikok!"
6. Fritz Sauckel a munkaerő-gazdálkodás birodalmi főmeghatalmazottja.
“Ártatlanul halok meg! Igazságtalanul ítéltek el, Isten óvja meg Németországot, legyen ismét nagy".
9. Alfred Jodl, a Wehrmacht vezérkari főnöke.
“Isten veled, Németország!"
10. Arthur Seyß-Inquart, Ausztria, Dél-Lengyelország és Hollandia helytartója:
“Remélem, hogy ezekkel a kivégzésekkel lezárul a második világháború tragédiája. Bárcsak béke és megértés uralkodnék a népek között. Hiszek Németországban!"

A holttesteket - Göringét is - szimbolikusan Dachauba szállították és elhamvasztották, a hamvakat pedig folyókba szórták.

Forrás: wikipedia.org 24.hu







A TEHERÁNI KONFERENCIA


80 éve kezdődött el a teheráni konferencia, 1943. november 28 - december 1.

A konferencián részt vett a Szovjetunió részéről Joszif Sztálin, az Egyesült Királyság részéről Winston Churchill, illetve az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Franklin Delano Roosevelt is.
A konferencián többek között megállapodtak abban, hogy
- a háborút a nácizmus teljes megsemmisítéséig folytatják, külön békét nem kötnek,
- egy harmadik (Észak-franciaországi) front megnyitása 1944-ben,
- a háború után a felelősöket felelősségre vonják bűneik miatt.







A TÖRTÉNELEM FASZAGYEREKEI


1938 nyarának eleje: a Sárga-folyó, Kína második leghosszabb folyója kiöntött. Az áradás viszont nem természetes eredetű volt...

A többi eseményhez hasonlóan ez is igencsak megosztónak számít a Távol-Keleten. Az manapság már kétséget kizáró, miszerint a Csang Kaj-sek vezette Kuomintang idézte elő a huayuankoui-gát felrobbantásával, mellyel a japán csapatokat célozták meg feltartoztatni.

A gát felrobbantása következtében a Sárga-folyó kiöntött, és kicsivel nagyobb, mint egy fél magyarországnyi terület vált a víz uralma alá. Ez természetesen azt is jelentette, hogy nem egy települést sodort el a folyó. A kitelepítésre a nacionalistáknak nem volt se kapacitásuk, se idejük, még csak nem is értesítették a lakosság döntő részét, így az áradás teljesen váratlanul érte őket.
Az áldozatok számát illetően pontos adatot nem lehet mondani, hisz a nacionalisták "kit érdekelnek" alapon közelítették meg mindezt, és inkább azt propagálták, miszerint több (száz)ezer japán katonát sikerült ezzel megsemmisíteniük, a kommunisták pedig ezt követően inkább felfújták a számot, hogy a nacionalisták orra alá tudják dörgölni.

Reálisabb becslések szerint is 400-800ezer ember közé tehető az áldozatok száma, bár a legújabb kutatások szerint 500-550ezer halottat és további ennyi nincstelenné váló kínait okozott a gát felrobbantása.

(A területről elmenekülő több millió kínairól nem is beszélve...)

De volt egyáltalán értelme?

Nos, ezt utólag természetesen könnyű megmondani, szóval vizsgáljuk meg inkább a tényeket:

Tény, miszerint a japán csapatok kevesebb, mint 50 km-re voltak már a gáttól, így igazán meglepte őket. A nacionalista állítás, miszerint több százezer japán katona vesztette életét az áradásban "enyhe" túlzás, a támadók nem igazán szenvedték meg az áradást, hamar érzékelték azt, így hamar biztonságba tudtak vonulni.

Alapvetően Csang Kaj-sekék gátrobbantása Vuhan védelmét célozta meg: időt szerettek volna nyeri, hogy míg a japánok elérnek Vuhanig, addig a nacionalista csapatok fel tudjanak készülni a védelemre. A lassítás ugyan nem érte el kívánt hatását, mert már júniusban megtámadták a várost, a csata viszont eszméletlen áldozatokat követelt mindkét oldaltól. Az ütközet japán győzelemmel ért véget, viszont iszonyú árat fizetett érte mindkét fél: összesen közel 1millió ember maradt ott, mely jelentősen visszavetette Japán támadási stratégiáját, és 1944-ig nem is igazán hajtottak végre hasonlóan nagy volumenű offenzívát.

A Sárga-folyó áradása tehát nem érte el a kívánt célt. A több százezer kínai, akit saját kormánya áldozott fel hiábavalónak mondható. A gát felrobbantása és a vuhani csata elvesztése visszavetette hatását a nacionalistákra, ugyanis ettől kezdve gerillaháború állt be Kínába, melyben Maoék sokkal ügyesebben szerepeltek, ráadásul a kínai nép is elvesztette bizalmát Kaj-sekben, ezek pedig jelentősen hozzájárultak a későbbi kínai polgárháború elvesztéséhez.

A mellékelt fotó elég ritka eseménynek számított sajnos a második kínai-japán háborúban, mikor is a japán katonák a kínai civileknek segítenek. A sok mocskos dolog között volt ilyen is, ezt sem szabad elfelejteni.







AMIKOR AZ AZTÉKOK LEGYŐZTÉK A SPANYOLOKAT...


La Noche Triste. Így hívják az eseményt a spanyolok. Magyarul annyit tesz: ,,a szomorú éjszaka".
Az előzményekig egészen 1520. május 20-ig, mikoris a spanyol Pedro de Alvarado elrendelte az azték fővárosban, Tenochtitlanban az őslakos papok és nemesek lemészárlását.
A vérengzés okán az aztékok fellázadtak az idegenek uralma ellen. Cortés ugyan volt jelen a mészárlás idején, hamar visszahívták. Mivel a konkvisztádor nem tudta csillapítani a helybéliek lincshangulatát, elkezdte megszervezni a spanyolok csapatok kitörését.
Cortés parancsba adta, hogy mindenki vigyen magával annyi kincset, aranyat amennyit csak elbír.
A spanyolok 1520. június 30-án éjszaka törtek ki, azonban az aztékok észrevették őket. Cortés csapatait meglepte a rajtaütés, de sikeresen kitörtek.

A ,,szomorú éjszaka" során elhunyt áldozatok száma körül sok ellenkező álláspont van, a legmerészebb becslések szerint a spanyolok közel fele, de egyes források szerint kétharmada odaveszett.

A hódítók elvesztették a tüzérségük 100%-át, illetve a lovaiknak nagy részét. Az ütközetet túlélt spanyolok között sok volt a sebesült, köztük Cortés is megsérült.

A legenda szerint mikor Cortés a kitörés után felismerte a veszteségeket, letérdelt egy fa elé és nem múló sírásba kezdett. A fa a mai napig áll.

~A képen Hernán Cortés szobra látható az ,,Árbol de la Noche Triste"-nél, azaz ,,a szomorú éjszaka fájánál".







AUSTERLITZI CSATA


218 éve ezen a napon vívták meg az austerlitzi csatát: 1805. december 2.

Az austerlitzi csatát még a három császár csatája néven is szokták emlegetni, Bonaparte Napóleon légfényesebb győzelmeinek egyike.

Austerlitznél Napóleon megverte I. Ferenc vezette osztrák, illetve I. Sándor cári seregét. A francia fél közel 1500 embert vesztett, míg az osztrák-orosz veszteség meghaladta a 15.000-et.

A csata következményeképp létrejött a Rajnai Szövetség, illetve a pozsonyi béke, mely ideiglenes békét teremtett Franciaország és a Habsburg Birodalom között.







1919. augusztus 7

Charles Godefroy sikeresen ÁTREPÜL a párizsi Diadalív alatt.


[kephttps://scontent.fbud7-3.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/117294826_2672005329787686 _6340671756268312331_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=7f8c78&_nc_ohc =lIoCu84H6hEAX8f33dQ&_nc_ht=scontent.fbud7-3.fna&oh=00_AfCcZXzlIcJWpNprha >G9vw1p5IZd3AEuMl_8N3HtDUi02g&oe=65C27BFE]"




Egy ÉRDEKES ELKÉPZELÉS a tömegoszlatásra 1924-ből.







EZERÉVES LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG


A magyar és lengyel államok körülbelül ugyanabban az időben alakultak. Hasonló, de nem ugyanolyan körülmények és feltételek mellett. Közép-Európában évszázadokon keresztül azokat a területeket foglalták el, ahol a keleti és a nyugati civilizációk kereszteződtek. Már ezek a feltételek és körülmények is befolyásolták és irányították a magyar és lengyel nemzet jövő sorsát. Ezek nagymértékben forrásává váltak annak a csodálatos jelenségnek a nemzetközi kapcsolatokban, amit magyar-lengyel barátságnak nevezünk. Erről a barátságról sokat írtak, kifejezésre jutott mindkét nemzet művészetében, irodalmában, történelmi irataiban és a publicisztikákban. Sőt, a magyar-lengyel barátság szilárd, de nehezen mérhető elemmé vált a Visztula és a Közép-Duna közt élő népek köztudatában.

Az egyik legnagyobb magyar költő, Arany János egyszer azt írta:
,,A magyar szívesen üdvözli a lengyelt, az ismeretség új, de a barátság régi."

A 19. századi lengyel publicista Stanislaw Worcell pedig ezt a gondolatot a következőképpen fejezte ki: ,,Magyarország és Lengyelország két ősi tölgyfa, mindegyikük külön és önálló törzzsel, de gyökerei szélesen szétterülnek és összefonódnak a föld felszíne alatt, és láthatatlanul összekapcsolnak egymással. Innen van léte és frissessége az egyiknek, valamint élete és egészsége a másiknak. "

Ezeréves lengyel-magyar barátság - Videó

Link



Adamczyk Bogdan: A magyar-lengyel barátság ezeréves története

Link








1956 OKTÓBER 23

,,A magyar felkelés letöréséhez több mint 200 ezer szovjet katonára volt szükség, de a magyar nemzet szellemét és reményét nem lehetett legyőzni."
(Barack Obama)

,,1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt - bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel."
(John F. Kennedy)







HENRY BEHRENS, A VILÁG LEGKISEBB EMBERE (~76cm),
1950-es évek.







67 ÉVE VOLT A MELBOURNE-I VÉRFÜRDŐ, 1956. DECEMBER 6.


A melbourne-i vérfürdő a vízilabda történelmének egyik leghíresebb összecsapása volt. A szurkolótér teljesen megtelt, melynek nagy része a magyar válogatottnak drukkolt.

A magyar válogatott tempója halálos volt, mikor már négy gólt lőttek, a szovjeteknek pedig folyamatosan meghiúsult a magyar védelem feltörésére tett minden egyes kísérlete. A történelemben itt alkalmazták először a zónavédekezést.

Valentyin Prokopovnak, a szovjet center nem bírta elfogadni az eredménytábla állását, ezért a víz alatt teljes erőből arcon könyökölte Zádor Ervint. Ervinnek felrepedt a bőre, majd vérezni kezdett, mely pirosra festette a medencét, innen is kapta nevét az esemény.

Ervint kiküldték. A vérző fejű honfitárs látványa felkorbácsolta a magyar szurkolók indulatait, akiket elkapott a revans vágya: sokan átugrották a korlátokat, s nekiakartak menni a szovjet válogatottnak, akiket a rendőröknek kellett kimenekíteniük.

A meccset emiatt lefújták, az eredmény 4-0-ás magyar győzelmet hozott. A magyar válogatott gyors tempójú játéka, majd a magyar szurkolók viselkedése nemzetközi hírré vált.

Így vertük meg egy hónappal az 1956-os forradalom leverése után a szovjeteket.







Billy Hughes (1862 - 1952), AUSZTRÁLIA LEGTÖKÖSEBB MINISZTERELNÖKE


Billy Hughes története, aki éhbérért dolgozó kubikosból lett a hét éven keresztül a világ hatodik legnagyobb országának miniszterelnöke, s Ausztrália történelmének egyetlen olyan embere, aki több mint 50 évig volt az ausztrál parlament tagja.

Link








MOSZKVA - napjainkban - 2023







GRIGORIJ RASZPUTYIN / (1869. január 21. - 1916. december 30. /


A híres orosz szerzetes, misztikus, látnok és spirituális gyógyító halálának 107. évfordulójára.

Sok vita zajlott Raszputyin személye és az Orosz Birodalom sorsára gyakorolt befolyása körül. A róla kialakult negatív képet a forradalmi, majd később a szovjet propagandában is felhasználták

Három gyermeke volt

Maria Raszputyin, a rejtélyes Grigorij Raszputyin lánya, 1932-ben.

Maria Raszputyin apja halála után több évig bujkálni kényszerült, majd Berlinben egy cirkuszban kezdett el dolgozni, mint oroszlánidomár.
Maria 79 éves korában, 1977. szeptember 27-én hunyt el Los Angelesben. Marianak két gyermeke született; ezáltal a rejtélyes életű Grigorij Raszputyin leszármazottjai mai napig élnek.







ERWIN JOHANNES EUGEN ROMMEL (1891-1944) - Wüstenfuchs azaz SIVATAGI RÓKA


Német tábornagy, a második világháborúban a Német Afrika-hadtest első parancsnoka, a normandiai partraszállásnál a német erők vezetője.

Rommel kitűnő képességű taktikus, a rögtönzés mestere volt. Tehetségét mind a tengelyhatalmak, mind a szövetségesek elismerték.

A Claus Schenk von Stauffenberg gróf nevével fémjelzett, több magas rangú katona által támogatott, Hitler elleni merénylet (1944. július 20.) meghiúsulása utáni nyomozásban Erwin Rommel neve is felmerült,mivel támogatta a Walküre hadműveletet.

Sorsáról valószínűleg maga Hitler döntött: a német nép ne szerezzen tudomást az aljas árulásáról, ezért felajánlotta az öngyilkosság lehetőségét.

A gyászbeszédet Von Rundstedt tábornagy mondta. A beszéd után a család elé járult, hogy tolmácsolja a Führer mélységes együttérzését. A feléje nyújtott kezet Lucy Rommel nem fogadta el.







105 ÉVE ÉRT VÉGET A NAGY HÁBORÚ, 1918. november 11.

END OF WAR - the final minutes of WWI

Link








IDÉZET ADOLF HITLER MEIN KAMPF C. KÖNYVÉBŐL







KANE TAKANA (1903 - 2022)


Kane Tanaka 1903. január 2-án született a japán Kjúsú-szigetén, egy Wajiro nevezetű kis faluban.
Gyermekkorának első 9 évet a Meidzsi-korban töltötte, ami 1867-ben kezdődött és 1912-ig tartott. 19 évesen, 1922-ben házasodott össze unokatestvérével, akitől két gyermeke született, később pedig egy harmadik lányt is örökbe fogadtak
.
A házaspár egy tésztaboltot üzemeltetett. A második világháborúban Kane férjét sorkatonaságra kötelezték, azonban 1945-ben elfogták és Szibériába internálták, ahonnan csak 1947-ben térhetett haza.

Az 1970-es években Kane sokat járt az Egyesült Államokban, főképp rokonait látogatta. A férj 90 éves korában, 1993-ban hunyt el.

Kane Tanaka élete során rengeteg betegséget élt túl. 35 évesen legyőzte a paratífusz lázat, 45 éves korában a hasnyálmirigyrákot, sikeres epekőműtétet hajtottak rajta végre 76 éves korában, 90 évesen szürkehályog keserítette meg életét, de sikeres műtéttel ezt is túlélte.

Mégis, Tanaka történetére akkor figyelt fel a világ, mikor 103 éves korában legyőzte a vastagbélrákot is.

2018 óta egy japán idősotthonban tengette mindennapjait, és rendkívül jó egészségnek örvendett. Szabadidejében szeretett sétálni, gyakorolta a kalligráfiát, illetve nagyon szerette a matematikát. Tanaka szeretett játszani is, kedvenc játéka a Fonákolós nevezetű társas volt.

2022. április 19-én bekövetkezett haláláig ő volt a világ jelenleg élő legöregebb embere.







,,Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni."

Márai Sándor

Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!







LAJTAMELLÉKI ÜTKÖZET

Amikor a 16 éves király legyőzte a jól felfegyverzett, páncélos németeket


Link























,,Ha mindhalálig hű társra vágynék, akkor szereznék egy kutyát."
~Laurell Kaye Hamilton

,,A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál."
~Josh Billings

FOTOVÁLOGATÁS a második világháborúból. Hiába, Ők a mi legjobb barátaink.














 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: alárendeltségébe, fogyatékosságaik, tehermentesítése, fegyvernemenként, gyorshadtestbeli, lovasdandárjának, megsemmisíteniük, nacionalistáknak, partraszállásnál, történelemórákon, népességrobbanás, elhanyagolhatóak, legértékesebbnek, hazaszállítással, megsemmisítéséig, unokatestvérével, zsoldoshadserege, tisztségviselője, felgöngyölítette, dnyepropetrovszk, megsemmisüléstől, harccsoportjához, harccselekmények, felrobbantásával, előrenyomulással, főideológusának, meglepetésszerű, elhamvasztották, összekapcsolnak, megközelítették, kétségbeesetten, kibontakozásban, belügyminiszter, részfeladatokat, hazahozatalában, hazakerülhettek, fekete sereg, korszak egyik, elnevezés csak, király halála, vállukon átvetett, fekete páncél, fekete holló, sereg létszáma, király újabb, bécsújhelyi seregszemlén, seregnek csak, része volt, díszelgők között, gyalogság létszáma, végvári csapatokon, sereg feloszlatása, ÉRDEKESSÉGEK MÚLTBÓL, FEKETE SEREG FELOSZLATÁSA, Corvin János, Habsburg Miksa, Végül Kinizsi Pál, Miért Kolozsvárott, Hunyadi Mátyás, Szent Koronával, HÍRES-HÍRHEDT KALIFORNIAI ARANYLÁZ, KÖZÉPKORI ŰRHAJÓZÁS, Ugyan Van Hu, KÍNAI DINASZTIA, MAGYAR KIRÁLYI HONVÉDSÉG, HADMŰVELETEI UKRAJNÁBAN, Rakovszky György, Kamenec Podolskot, Miklós Béla, Délnyugati Front, Merész László, Makray Sándor, Déli Front, Mikecz Kálmán, Szombathelyi Ferenc, Honvéd Vezérkar, AMIKOR TÖNKRE VERTÜK BETOLAKODÓKAT, MÁSODIK TATÁRJÁRÁS, AMIKOR, ÉVES KIRÁLY LEGYŐZTE JÓL FELFEGYVERZETT, PÁNCÉLOS NÉMETEKET, LAJTA MELLÉKI ÜTKÖZET, Szent Cecília, Képes Krónika II, JOHN, KENNEDY MERÉNYLET REJTÉLYEI, John Fitzgerald Kennedy, NÜRNBERGI PER, Martin Bormannt, Elsőnek Joachim, Wilhelm Keitel, Mindenható Istentől, Mindent Németországért, Ernst Kaltenbrunner, Birodalmi Biztonsági Főhivatal, Éljen Németország, Alfred Rosenbergnek, Hans Frank, Wilhelm Frick, Cseh-Morva Protektorátus, Julius Streicher, Heil Hitler, Fritz Sauckel, Alfred Jodl, Arthur Seyß-Inquart, Hiszek Németországban, TEHERÁNI KONFERENCIA, Joszif Sztálin, Egyesült Királyság, Winston Churchill, Amerikai Egyesült Államok, Franklin Delano Roosevelt, TÖRTÉNELEM FASZAGYEREKEI, Csang Kaj-sek, Alapvetően Csang Kaj-sekék, AMIKOR AZ AZTÉKOK LEGYŐZTÉK SPANYOLOKAT, Noche Triste, Hernán Cortés, Noche Triste”, AUSTERLITZI CSATA, Bonaparte Napóleon, Austerlitznél Napóleon, Rajnai Szövetség, Habsburg Birodalom, Charles Godefroy, ÉRDEKES ELKÉPZELÉS, EZERÉVES LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG, Arany János, Stanislaw Worcell, Adamczyk Bogdan, Barack Obama, John, HENRY BEHRENS, VILÁG LEGKISEBB EMBERE, VOLT MELBOURNE-I VÉRFÜRDŐ, Valentyin Prokopovnak, Zádor Ervint, Billy Hughes, AUSZTRÁLIA LEGTÖKÖSEBB MINISZTERELNÖKE, GRIGORIJ RASZPUTYIN, Orosz Birodalom, Maria Raszputyin, Grigorij Raszputyin, ERWIN JOHANNES EUGEN ROMMEL, SIVATAGI RÓKA, Német Afrika-hadtest, Claus Schenk, Erwin Rommel, Lucy Rommel, VÉGET NAGY HÁBORÚ, IDÉZET ADOLF HITLER MEIN KAMPF, KANE TAKANA, Kane Tanaka, Egyesült Államokban, Márai Sándor, LAJTAMELLÉKI ÜTKÖZET, Kaye Hamilton,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Szép estét  Png telefon  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Tavaszi kép  Jó éjszakát  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Szívem  Ami embereknek lehetetlen, az...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Png nő  Png nő  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Rátalálsz  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A másik dolog,  Radikális szeretet  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Png kislány  Png csokor  A Megváltó szolgálatában  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Fehér virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Lóhere  Szép estét  Png csokor  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fekete-erdő desszert  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan azt tartják  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem tudhatod  A másik dolog,  Nem méltó hozzád  Leonardo da Vinci gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Leonardo da Vinci gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Bertolt Brecht -től idézet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Png csokor  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Jó éjszakát  Png kutya  Akarat  Facebookon kaptam  Alázat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogy lehet megtartani  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fekete sereg, korszak egyik, elnevezés csak, király halála, vállukon átvetett, fekete páncél, fekete holló, sereg létszáma, király újabb, bécsújhelyi seregszemlén, seregnek csak, része volt, díszelgők között, gyalogság létszáma, végvári csapatokon, sereg feloszlatása, összes katonák, helyen jelen, nekik fizetett, kiadások között, dúlások költségei, társaság igazán, éppen kialakuló, tüzérség német, katonáknak beszélgetniük, király kérését, bárók oldalára, része átállt, délvidékre küldtek, török ellen, zsoldosok raboltak, harcok helyett, hajdan híres, 1800-as évek, férfi erődje, felfedezésnek híre, erődjét keresztül-kasul, területre érkező, titok ritkán, erőd környékén, híres-hírhedt kaliforniai, területet ellepő, videóból kiderül, kínai feltaláló, 1500-as évek, speciális rakétaszéket, rakéták lefelé, föld felé, fellövés napján, szolgálók fedezékbe, hatalmas robbanás, széket soha, rakéták láncreakciója, szerkezettel együtt, kínai mondák, tudós feljutott, kínai közéletbe, feljegyzések szerint, történelem első, szerkezetet reprodukálni, kínai Csing-dinasztia, német hadvezetés, határt átlépve, szovjet határvédelmi, keleti hadszíntér, határon átkelő, szovjet alakulatok, magyar harccsoport, folyó túloldalán, első hadműveleti, gépkocsizó lövészzászlóaljak, magyar csapatok, német szárazföldi, gyorshadtest hátsó, szétszóródott kisebb, közbiztonság helyreállítása, első magyar, déli irányból, szovjet Délnyugati, arcból támadó, úgynevezett Sztálin-vonalat, keletkezett réseken, gyorshadtest alakulatai, gyorshadtest július, felázott utakon, eddigieket meghaladó, helyzeten úrrá, délkeleti irányban, folyón való, város eleste, többi ellenséges, elkésve engedélyezett, északnyugat felől, umanyi katlanban, körülzárt szovjet, támadásra szétbontakozó, kezdeti igénybevétel, felszerelés műszaki, következőket állapította, gépkocsianyag karbantartására, utánszállítás felzárkózása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2024
  • e Hét: 21843
  • e Hónap: 61664
  • e Év: 239539
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.